Guillaume Apollinaire

Guillaume Apollinaire was een van de belangrijkste vroegmoderne dichters, wegbereider van de moderne schilderkunst, veelzijdig journalist, pornograaf, uitgever van tijdschriften, schrijver van korte verhalen en romans en soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Zijn Franse naam Apollinaire is een nom de plume, afgeleid van de naam waarmee hij gedoopt werd: Guglielmo Alberto Wladimiro Alessandroi Apollinare de Kostrowitzky.

Kinderjaren van Guillaume Apollinaire

Apollinaire werd op 26 augustus 1880 in Rome geboren. Zijn moeder Angelica de Kostrowitzky was ongehuwd en het is onzeker wie de vader was, al had zij in die tijd een relatie met ene Francesco Flugi d’Aspermont. Zijn moeder was half-Italiaans en Apollinaire zou weleens driekwart Italiaans kunnen zijn geweest. Toch identificeerde hij zichzelf als Pool. Zijn opa van moeders kant heette Apollinaris.
 In zijn kindertijd bracht hij enige tijd in een pleeggezin door, maar later ging moeer Angelica weer voor hem zorgen. Ze vertrokken met de inmiddels geboren (half)broer Albert naar Monaco waar Guillaume, die door zijn moeder tot zijn Wilhelm zou worden genoemd, naar de middelbare school ging. Zijn oudst bewaard gebleven gedichten stammen uit deze periode. Het verblijf had overigens deels te maken met de belangrijkste liefhebberij van moeder De Kostrowitzky: gokken.

Naar Parijs

Om onbekende redenen behaalde Apollinaire geen middelbareschooldiploma. Hij was toen al vastbesloten om schrijver te worden. Hij las de klassieke literatuur en gaf met een klasgenoot een handgeschreven tijdschrift uit. Het gezin verhuisde naar Parijs, op dat moment het wereldcentrum van kunst en literratuur. Als snel begon hij de literaire tijdschriften te bestoken met gedichten. Hij versleet zijn schoenzolen door alle uithoeken van Parijs te bezoeken, inclusief de ‘Zone’, der ring rond Parijs waar om militaire redenen geen permanente bebouwing was toegestaan en waar in die tijd vooral immigranten in bouwvallen bivakkeerden.